söndag 6 februari 2011

Restgarnsmössa + mönster

I höstas stickade jag mössor till barnen och det blev väldigt mycket garn kvar. Nu ville Storasyster gärna ha en mössa med lite häng. Jag improviserade med restgarnerna. Färgerna blev väl inte de bästa ihop, men det får duga. Garnet är Marks & Kattens Baby eco ull och mönstret har jag knåpat ihop själv efter att ha kollat på lite olika mössor. Eftersom jag på något konstigt sätt alltid gör allt symetriskt så har jag använt mig av en rand-generator för att få lite variation av ränderna. Himla fiffigt och roligt faktiskt!Eftersom mössan är stickad i resårstickning så blev den lite tight och det blev inte så snyggt häng på den som Storasyster ville ha. Vad gör man? Kan man blocka en mössa? Nu har jag provat och kan berätta att det går! Jag vet dock inte hur bra det håller sig sen när man börjar använda mössan, det får visa sig.


Jag har inte kontrollstickat mönstret efter att jag skrivit ner det. Skulle det vara något som inte stämmer, eller något annat som är konstigt, så hör av dig till mig så kan jag förhoppningsvis hjälpa till!

MÖNSTER - Resårstickad mössa med miniflätor

Eftersom det är resårstickning så passar mössan från ungefär 6 år och upp till vuxen (omkretsen passar även min 4-åring, men man bör nog inte göra den lika lång). Jag har använt Marks&Kattens baby eco ull och stickor 3.

Lägg upp 116 maskor.

Sticka 2 räta, 2 aviga varvet runt och gör mössan så lång du önskar (min mössa mätte ca 25 cm innan jag började maska av).

För att få lite mer liv i mönstret har jag vart fjärde varv stickat som en mini-fläta i varannan av de räta rapporterna. Jag stickade först i bakre maskbågen på maska två och sedan i maska ett som vanligt och drog av båda maskorna samtidigt av stickan.

Avmaska enligt följande:

I varannan avig rapport stickas två maskor ihop.

Sticka fyra varv.

I resterande aviga rapporter stickas två maskor ihop.

Sticka fyra varv.

I varannan rät rapport minskas en maska genom att lyfta en maska rätt, sticka nästa maska och lyft den "lyfta" maskan över den stickade maskan (denna minskningsmetod gör att det ser ut som en liten fläta).

Sticka fyra varv.

I övriga räta rapporter minskas en maska som ovan på den rätarapporten.

Sticka två varv.

Sticka ihop alla maskor två och två.

Sticka två varv.

Sticka ihop alla maskor två och två.

När det återstår ca 8-15 maskor så dra tråden igenom dem, dra åt och fäst tråden noga.

6 kommentarer:

 1. Färgerna är ju jättehärliga! Ibland blir det otippade bäst!
  Snygg mössa som jag tror mina ungar skulle gilla...ska fråga. :o)

  SvaraRadera
 2. Jättesnygg mössa! Gillar färgkombinationen!

  SvaraRadera
 3. Supersnygg! Gillar både färgerna och miniflätorna.

  SvaraRadera
 4. Hej Annika!
  Färgerna är jätte fina ihop! och tack för tipset för randgenerator - riktigt rolig sak :)
  Nu har jag lagt upp bilden på invisible cast - på min sjal - den är verkligen användbar och värd att prova.
  Ha det skönt!

  SvaraRadera
 5. Svar:

  Jag vet att det är så på vissa datorer... det beror på upplösningen, om du höjer den så kommer det antagligen bli rätt... men kanske kommer texten osv vara för liten att läsa då på den lilla skärmen. Men prova och se om det funkar :)

  Jag har kämpat med att få den där sidofliken att ligga rätt oavsett upplösningen men html-koderna är inte på min sida i det här fallet så jag har inte riktigt kommit på hur jag ska lösa det :(

  SvaraRadera