lördag 25 oktober 2014

Spinna garn på slända

Idag har jag varit på en 4-timmarskurs och lärt mig att spinna garn på slända! Det var verkligen jättekul! Det var på garnbutiken Garnverket och kursledaren hette Gunnel Nygren. Vi fick lära oss att spinna otvättad ull från roslagsfår som är en utrotningshotad ras.

Till en början var det verkligen klurigt, bara att karda på rätt sätt tog en stund att få kläm på. Sen skulle man få till spinningen på sländan... Första mini-nystanet blev rejält ojämnt spunnet, men nästa lilla nystan blev lite mer jämnt och inte lika tjockt. Sedan spann vi ihop det till en härva.


Till vänster är två kardade "tussar" färdiga att spinna (jag gjorde dem det sista jag gjorde innan kursen tog slut, hoppas att de är tillräckligt kardade...), min nya slända i bokträ, min första härva av egenspunnet garn (16 gram, ca 9-10 m) och två "tussar" ull, överst från lamm och underst från vuxna djur.

Det var en mycket bra kurs, det enda mindre bra var att jag hade föreställt mig att jag skulle kunna köpa lite mer färdigkardad ull, kanske i lite roliga färger, men det fanns tyvärr inte.

Imorgon kommer jag nog känna av i armarna att jag har gjort något ovant :-D
Jag är fortfarande inte helt bra i min tennisarmbåge. Jag har inte ont längre men jag är svag och blir trött och får lite ont om jag anstränger mig för mycket. Jag kan fortfarande inte sticka för länge, för då får jag ont, virka vågar jag knappt prova...

2 kommentarer:

 1. Hej, var har du köpt din slända?
  Vänligen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns inte exakt, men jag tror jag köpte den på kursen, vet inte om det var butiken eller kursledaren som sålde den. Men sländor kan du nog hitta lite varstans om du googlar!

   Radera