söndag 3 januari 2016

Gott nytt år!

... eller god fortsättning på det nya året kanske man hellre ska säga.


Vi firade nyår med samma gäng som tidigare år och även i år blev jag ansvarig för efterrätten. Jag älskar ju efterrätter så det passar mig utmärkt. Tycker också det är kul att överraska barnen med så många olika efterrätter, de är nyfikna flera dagar i förväg och frågar mina barn om de vet vad det ska bli för efterrätter... Men jag säger inget till mina barn heller, förrän jag börjar göra dem. Då är det lite svårt att dölja. Och så är de så bra provsmakare och kritiker!

I år blev det dessa fyra:

Lakridspannacotta med hallongele:

Jag utgick från DETTA pannacottarecept och smälte helt enkelt ner krossad turkisk peppar i den varma grädden. Hade också i svart karamellfärg eftersom det endast blev lite dassigt ljust grått annars. Jag pallade upp brickan jag ställt alla pannacottor på i kylen, så att ytan lutade på pannacottan. Blev inte så mycket lutning, men en liten kul detalj i alla fall.                               Hallongelén gjorde jag enligt DETTA recept, men jag silade bort hallonkärnorna så att det blev en klar gelé. Glöm för allt i världen inte att gelén ska svalna lite innan man häller den på pannacottan, annars smälter panancottan och löses upp på ytan... Som tur var gick det att fiska upp de små pannacotta-klumparna, men det arbetet hade man ju gärna sluppit...

Vit chokladmousse med polkagris:

DETTA smarriga recept använde jag. Hade tänkt spritsa lite snyggt marmorerat i skålarna, men min sprits gick sönder vid första försöket. Så det blev till att skeda upp istället. Inte heller vad jag hade tänkt, men det gick ju det med. Letade som en tok efter polkagrisspiraler att dekorera med, men det verkar bara gå att få tag i på marknader (enda stället jag sett det i alla fall) och det är ont om marknader i mellandagarna, så det fick helt enkelt bli en vanlig polkagris på toppen. Jag hade i polkagris och karamellfärg i ungefär hälften av smeten, men inser nu att det hade blivit mer marmorerat om jag bara hade haft kanske en fjärdedel rosa och resten vitt.

Ananaspaj:

Jag gör som DETTA recept, men jag tar inte krossad ananas utan hela ananasskivor och lägger uppe på smeten innan jag ställer in pajen i ugnen. Mycket snyggare och godare enligt mig.
Morotskaka:

Enligt DETTA recept, men med ett par teskedar vaniljsocker också. Jag köpte vit marsipan och färgade orange och grön och gjorde egna morötter. Hade handskar på mig när jag färgade marsipanen med karamellfärg. Den blev lite väl kladdig, så när jag fått bra färg fick jag blanda i en hel del florsocker för att det skulle gå att forma morötter.

Jag hade också ett fat med färsk ananas och persimon.

Jag tror det blev bra i år också. Alla hittade någon favorit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar